ESMLEtusivu
Yhdistyksen säännöt
Tiedotteet
Kalanpoikasia istutuksiin
Projektitoiminta
  - Risa - harmaahylje riesasta resurssiksi
  - Rysä 2007
Hautomotoiminta
Kotkan kalamarkkinat
Kalastusvakuutus
Linkit
Yhteystiedot
På svenska
Rysä 2007

Rysä 2007 -hankkeen kurssiohjelmaan kuuluu muun muassa kalastajien lakisääteinen turvallisuuskoulutus. Kuva: Esa Korkeamäki.Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto on saanut rahoitusta projektille nimeltä Rysä 2007. Projektin tarkoituksena on elvyttää vannerysäkalastusta, järjestää kalastajille koulutusta rysien rakentamisessa ja järjestää muutakin kalatalousaiheista koulutusta. Hanke alkaa syksyllä 2006.

Hankkeen ensimmäinen tiedotustilaisuus järjestettiin Karhulassa hotelli Leikarissa 9.11.2006 ja viimeinen kurssi Pyhtäällä 29.1.2008. Kursseille osallistui kaikkiaan 78 eri henkilöä.

Hankkeeseen liittyvistä asioista antaa lisätietoja toiminnanjohtaja Teemu Tast, teemu.tast (at) kymp.net, puh. 0500-253 261.

Rysä 2007

Kurssiohjelma

1. Rysän rakentaminen

Kohderyhmänä kalastajat ja kalastajiksi aikovat. Tarkoituksena on, että kukin kalastaja rakentaa itse oman rysän omiin tarpeisiinsa. Tarvikkeita hankitaan yhteisostoina. Lisätietoja: kalastusmestari Risto Soljento, risto.soljento (at) kymp.net, puh. 050-578 08 30.

2. Kalastuslupa, vesialueen vuokraus, kalastusoikeuden luovutus ja osakaskunnan päätöksenteko

Kohderyhmänä vesialueiden omistajat ja osakkaat, ammattikalastajat, matkailuyrittäjät, kalastusseurat ym. Tarkoituksena on tutustua kalastuslain ja yhteisaluelain antamiin mahdollisuuksiin vesialueiden kalataloudellisesti järkevään hyödyntämiseen. Koulutustilaisuus järjestettiin Kotkassa 19.1.2007. Asiantuntijana oli lakimies Mikko Poskiparta Kalatalouden Keskusliitosta ja tilaisuudessa oli 18 osanottajaa. Lisäksi hankkeessa voidaan avustaa neuvotteluissa kalastusoikeuden haltijan ja kalastuksen harjoittamisesta kiinnostuneen tahon välillä.

3. Sivusaaliin käsittely

Sivusaaliin käsittelykurssilla perehdyttiin hylkeiden käsittelyyn, mm. nylkemiseen ja lihan, rasvan ja nahan alkukäsittelyyn. Kurssi järjestettiin Virolahden Klamilassa 13.12.2007 ja siellä oli kuusi osanottajaa. Asiantuntijana oli haminalainen metsästäjä Jari Kolmela.

4. Turvallisuuskurssi

Turvallisuuskoulutus on pakollinen yli 10-metrisillä kalastusaluksilla työskenteleville. Koulutusta järjestetään yhteistyössä Kotkan merenkulkuoppilaitoksen kanssa, mikäli osanottajia ilmoittautuu riittävästi. Kurssiajankohta oli ke-to 19.-20.12.2007. Opettajina toimivat Matti Sulin ja Jarmo Virta ja kurssilla oli 10 osanottajaa, joista kaukaisimmat Kemistä ja Oulusta.

5. Kalastuksen työttämyys- ja eläketurva, tukirahoitus, rekisterit ja lomakkeet

Kurssilla perehdytään kalastajan eläke- ja vakuutusturvaan, kalatalouden tukirahoitukseen, tutustutaan kalastaja- ja kalastusalusrekistereihin ja kalastajan täytettäviin lomakkeisiin. Kurssipäivä oli 18.12.2007 klo 9-16 Hotelli Leikarissa Kotkassa ja kurssilla oli 11 osanottajaa.

6. Markkinointi- ja asiakaspalvelukurssi

Kohderyhmänä kalastajat, kalankasvattajat ym. Opettajina Kalle Niemi ja Risto Soljento ja ajankohtana 12.12.2007. Kurssilla oli 5 osanottajaa.

7. Omavalvonta ja hygieniapassi

Kurssi omavalvonnasta ja hygieniasta järjestettiin Karhulassa Hotelli Leikarissa 4.4.2007 klo 9-16. Opettajana oli Tomi Mattila Pro Kala ry:n laatuhankkeesta. Kurssilla oli 20 osanottajaa.

8. Venäjän ja Viron vientiin suuntautuva kalastus

Järjestetään tutustumismatkoja lähialueille ja tutustutaan mahdollisuuksiin, miten meikäläisten kalastajien ja lähialueilla toimivien ostajien tarpeet voisivat kohdata. Tämän kurssin toteutus jäi tulevaisuuteen.

9. Kalastusmatkailu kalastuksen liitännäiselinkeinona

Seminaari Pyhtäällä Merihotelli Mäntyniemessä tiistaina 29.1. klo 8.30-15. Esiintyjinä mm. Kai Samanen, Pipsa Kyöstiö, Ari Paataja ja Sami Launonen. Seminaarissa oli 25 osanottajaa.

 

Etelä-Suomen Merikalastajain Liitto ry.